Уникалния въпрос

А КОЙ ВИ ПЛАЩА ? ТОВА БЕ ВЪПРОСА, ЗАДАДЕН ОТ ТРИМА РАЗЛИЧНИ ХОРА, В РАЗЛИЧНО ВРЕМЕ, НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА. А КОЛКО ПО - ДАЛЕЧ ЩЯХМЕ ДА СТИГНЕМ, АКО НАИСТИНА НЯКОЙ НИ ПЛАЩА . . .

събота, 22 август 2015 г.

17.07.2015г. - ден седми - от Планински извори до Ехо

Пореден ден в прехода ни, намираме се на едно от най - хубавите места в планината. Диво, пусто, спокойно, и в същото време с толкова много коне наоколо. Цяла нощ бяха около хижата, пък нали няма прозорци и хлопките им постоянно дрънчаха. Честно да си кажа, не можах да спя много тази нощ. Нали из пътеписите бях чела, че се навъртали боровинкаджии и все се притеснявах да не дойде някой, и така като се събудих към дванайсет и няма и няма заспиване. Ама така е, на страха очите са едни големи, и не им се спи. 
Но въпреки безсънието там ми хареса. 
На сутринта станахме отново, както обикновено рано, някъде към пет. Вятъра, който снощи духаше страшно силно, и правеше голямо течение и в нашата стая бе утихнал напълно, нямаше ни едно облаче на хоризонта и утрото обещаваше горещ и слънчев ден. Станахме и докато се натуткаме и съберем багажа слънцето вече се показа иззад баира. Последна фотосесия на двора при неработещата чешмата и отиваме към работещата.Спахме ей там насреща, на втория етаж големия прозорец.
Тошко пуска GPS - а и задава следващ трак Планински извори -Ехо. Днес отново ни предстоят редица върхове, и красиви гледки и малък преход, някъде към 24 км. Направо са си нищо, ей сега ще ги прибягаме. 
Първо прибягваме до чешма Петте чучура за сутрешен тоалет. Но едвам си измих зъбите и си намокрих ръцете, водата е ужасно студена, пък и още е хладно, снощи температурата падна до 14 градуса. 
Нали ви казах, че има много стада с коне наоколо. Ето и първите за този ден.Мога без край да снимам коне. На тези отначало им бях интересна и все зяпаха, но после свикнаха с мен и можеше да се приближа доста към тях, но Тошко бе напреднал пред мен значително и трябваше за оставя любимото си занимание и да бързам да го настигам. Ама хич не ме чака, снимка тук, после там, извади фотоапарата, после го прибери и съм изгубила време и той все напред. 
Първия за деня връх е Тетевенска Баба - 2070м, него си го изкачихме защото друг път не видяхме пък и трака бе през билото. После и да го слезем и така цял ден. Точно се радваш, че си изкачил поредната височина и после пак надолу, после следващия връх и общо взето е това. Но е много красиво, чувстваш се на върха на земята, цивилизацията е някъде долу и ти даже си я забравил, само някоя и друга купчинка от къщи някъде в далечината ти напомня за онзи другия свят, където са многото хора, асфалтовите пътища, замърсения въздух, стреса наречен градски живот. А тук горе има само спокойствие, красота, диви коне, които те карат да се чувстваш свободен като тях.поглед на север


 Следващия е Булуваня - 2042м и него го изкачихме и дойде подсичането на връх Безимен - 2001м. Следващия път и него ще го изкача, първо уж тръгнахме по някаква пътечка от юг, после тя се изгуби, трака и той уж около нас пък само треволяк до коляно, туфи разни като стъпала и се изпотих сигурно двойно повече, отколкото ако си карахме през върха. Много е хубаво да се върви в тази част по тези била, но отървеш ли пътечката и си се прецакал мноого, което ще ти донесе двойно повече усилия и пот и по - дълго време. Много често вървиш на пътеката, но ако излезеш и на два метра извън нея и изобщо не можеш да я видиш отново и става една.

това трябва да е язовир Душанциснимай снимащия


Ей по това било вървим вече втори ден.

Дойде ред и на Братаница 1992м минахме го и пред нас се ширна Старопланиското конче. Скален ръб между Братаница и Пъпа. Има вариант за подсичане от север или минаване през самото било. При хубаво време и безветрие си е просто пътечка по скали и си я следваш, въжета няма, не са и нужни. Но ако има вятър може да стане опасно. 
Минахме го, след него неусетно и връх Пъпа и достигнахме в подножието на Вежен. 

Тези снимки са вече от катеренето на Вежен, катериш петдесет метра почивка, после пак, после се правиш че снимаш и пак почиваш, че въздуха не стига и така крачка след крачка бавно преодоляваш всеки метър изкачване. 
Все по на високо и по високо. И отново кончета, но тези изобщо не се страхуват, застанали на пътеката и закусват, не май вече е време да обядват. Един даже си ме хареса, аз снимам другите, той към мен идва, аз леко вървя на заден и продължавам да снимам той все по бързо приближава към мен. Не ми се щеше да имам твърде близка среща с него и бързо прибрах фотоапарата и бегом напред към Тошко. Оня отначалото ме следваше, после явно загуби интерес и се отказа. Вече покорили Вежен, стана време за обяд и решихме да починем малко. Реално от сутринта не сме сядали, пък силите нещо не стигаха, шест часа някъде от сутринта вървим. А такъв пек и задух бе станал, че не се търпеше. Никакъв вятър, тези облаци дето са по снимките един път не успяха да ни направят сянка, а то като няма дървета все те пече. Добре че си бях взела шапка, защото никога през живота си не нося такова нещо, но тук бе крайно наложително и то колкото с по - голяма периферия, толкова по добре. Съвет - не тръгвайте без шапка за слънце, а и въженце да има, че мойта на няколко пъти щях да я търся из баирите.

След Вежен вече е само спускане, видяхме и хижата там някъде напред. Беше само като едно петънце на поляната. И си викам аз, че бързо ще стигнем, ама не. Вървиш по тези пътечки все надолу, цветенца из краката ти, свежест, зеленина, сигурно и змии има, отначалото много се притеснявах за тях - гети си слагах, пък те все пак колкото и да са тънки и те топлят, после не ми пукаше за змиите и само се возеха в раницата. Пък нали усещат и вибрациите от удара на щеките в земята, трябва да бягат, а не да ме плашат. Еми не знам защо, но наистина през целия преход може да се каже че не сме виждали. Единствено една след Ехо, отначало си помислих че е клечка, после бързо избяга в храстите, а другата бе някъде из горите след Котел - бебе смок, и то щеше да избяга толкова скоростно, но ние го приклещихме да го снимаме.В центъра на снимката връх Юмрука. Отначало, като го видяхме имахме някакво желание да минем през него, но колкото повече вървяхме и разстоянието все същото си оставаше, това желание леко започна да се изпарява. И най накрая остана само бегла мисъл, че може би някой ден ще се върнем там и ще го изкачим, обиколим, отвякъде, но не и днес, при условие че ни чакат още два пъти по толкова преход го оставихме за бъдещето. А слънцето вече наистина припичаше яко, и с нетърпение очаквахме да стигнем хижата.
 


Розино в ляво и Слатина в дясно


това май трябва да е връх КаменицаВсе вървим и все много остава, решихме да починем малко, а то слънцето продължава да препича яко. Ей я там, малко остава, хванахме подсечката в ляво и вървим напред. Някъде в този момент си изпихме и последната вода. Уж имахме много, а свърши. Не се почувствах особено добре от това, но поне хижата наближаваше. Когато нямам вода и явно на психическа основа, ми се пие още повече, и е много неприятно. 
И вървим ние така, жадни, уморени, почти на края на силите си и какво да видим. Вода ! Една чешмичка и течеща студена, направо ледена вода. Ох каква благодат. Сигурно и двамата изпихме поне по половин литър. И направо ни вля нови сили, умората изчезна, даже и топлината стана поносима. Починахме си малко и потеглихме, а пътеката за наша радост се скри в сянката на първата гора от три дни насам. 
И най - накрая пристигнахме на Ехо. 


Равносметката за деня - почти единадесет часа преход в жега и пек, и без вода накрая, и 24 километра, ниска кредна скорост, последните дни изобщо не успяваме да достигнем 3 км в час.
Влетяхме в хижата и право към столовата.
 - Добър ден - казвам аз - какво може да ни предложите за ядене? Питам и гледам с надежда и любопитство каква храна има зад хижарката.
- Ами само супа, тук храната се поръчва, не знаете ли?
- Ами не, идваме от Ком, уморени, гладни трябва да ни измислите нещо.
Продължихме да говорим общи приказки за времето, за професията хижар и по едно време, явно ни хареса и ни  вика:
- Имам тук две порции боб, останали, ако искате. Ще проверя и за постно зеле, ако мъжът ми не го е дал на онези дето миналата вечер дойдоха в единадесет и искаха да ядат, после да се къпят и много работа ми отвориха.
И веднага захапахме, че става върпос за четворката, направили са голям предох, аз на такова мъчение не се подлагам. 
И измъкна ни жихарката от някъде и един буркан с прясно постно зеле, че и по две питки, вместо хляб. Сигурно защото бяхме страшно гладни, но много ни се услади всичко и нищо не остана в чиниите, само дето мръвка нямаше, но не предлагали, освен ако изрично не се поръча. Е както и да е и без месо ще минем, поне имаше биричка, която ми дойде много добре.
Навечеряхме се, хижарката ни показа нашата стая и се настанихме, аз на горния етаж, Тошко отдолу и други хора нямаше при нас. Имаше много хора на тази хижа - някакви чужденци, някаква българска по голяма група, и всичките се връщаха от преходи по това време, и затова се наложи да изчакаме с банята, но след около половин час, хижарката ни извика, че е свободна и да ходим. А тя с бойлер на дърва, оф не ми стига цял ден жегата, а и в банята пак, ама няма друг начин какво да се прави.
После освежени, нахранени излязохме на вън да чакаме залеза и да мързелуваме на спокойствие.


К Р А Й
1 коментар:

  1. Миналата година по това време рано сутринта тръгнахме от хижа "Момина поляна" за хижа "Ехо". Но на "Планински извори" имаше такава яка мъгла и суграшица, че не искахме да рискуваме и се върнахме обратно. А под хижа "Ехо" сме се губили едно лято, добре че един от нас имаше джипиес, някъде четири часа се лутахме из гората. Но пък беше незабравимо!

    ОтговорИзтриване